Praktijkbegleider - Regio Scouting Parkstad Limburg

Ga naar de inhoud

Praktijkbegleider

Scouting Academy
De praktijkbegeleider ondersteunt de individuele leidinggevenden en de leidingteams bij het verwerven
van persoonlijke, - en teamkwalificaties en gebruikt de daarvoor ontwikkelde instrumenten. Dat wordt zoveel mogelijk in de praktijk gedaan, bijvoorbeeld tijdens en rondom opkomsten. Hij coacht de leidinggevende op basis van de functieprofielen en de kwalificatiekaarten. Hierin staat beschreven wat een leidinggevende in huis moet hebben aan competenties voor een bepaalde functie. (Een competentie is een geheel van kennis, inzicht, vaardigheden en houdingen over een bepaald onderwerp).
Binnen Scouting wordt er van uitgegaan dat ieder individu verantwoordelijk is voor de eigen ontwikkeling. Hij helpt de vrijwilliger bij het nemen van die verantwoordelijkheid. In samenspraak met de vrijwilliger bekijk hij wat die persoon al kan en waar hij verder in zou kunnen groeien. Samen stellen zij hier een plan voor op. De praktijkbegeleider houdt hierbij continu een vinger aan de pols om de voortgang te bewaken.
Hoewel het altijd wenselijk is om dubbelfuncties te voorkomen, kan de praktijkbegeleider, in theorie ook leiding geven aan een speltak. Het is dan wel wenselijk dat de rol van praktijkbegeleider niet in de eigen speltak gespeeld wordt.
De praktijkbegeleider maakt geen deel uit van het groepsbestuur. Wel zit hij, net zoals alle andere vrijwilligers bij de groep, in de groepsraad en heeft hij stemrecht. In Scouts Online kun je de praktijkbegeleider het beste opnemen in de speleenheid ‘Ondersteuningsteam’
Terug naar de inhoud