Gebouwen (HK) - Regio Scouting Parkstad Limburg

Ga naar de inhoud

Gebouwen (HK)

Groepen
Scouting is van oudsher een organisatie waarbij het heel belangrijk is dat er ook vanuit de accommodatie waarin de activiteiten plaatsen vinden dé Scoutingcultuur wordt uitgestraald.
Vaker is het zelfs zo dat in het HK, Hoofd Kwartier (zoals de accommodatie van de scoutinggroepen ook wel genoemd wordt), voor iedere speltak een eigen lokaal is ingericht.

Het is daarom ook ongewenst, ook in deze tijd, dat een scoutinggroep een ruimte moet delen met een andere vereniging, waardoor het niet mogelijk is een eigen Scoutingcultuur te kunnen aanbrengen, waardoor het niet mogelijk is die uitstraling te hebben.

Honderd jaar geleden waren scoutinggroepen al blij met een dak boven het hoofd. Maar het avontuurlijke allegaartje van blokhutten, afgedankte directieketen en in onbruik geraakte forten wordt langzaam maar zeker aangevuld met onder architectuur vervaardigde voorzieningen.
Deze nieuwe scoutinggebouwen geven de filosofie van het vrije spelen een heel eigen gezicht. Ze bewijzen ook dat een klein budget wel degelijk ambitie en vernieuwing toelaat.
Scouting realiseert zijn onderkomens wars van trends. De clubhuizen zijn afgestemd op de belevenswereld van kinderen en staan in directe realatie met de buitenruimte. Architecten krijgen alle ruimte voor ongebruikelijke plaategronden en gevels.

Tijdens ons jubileumjaar, 2010, waarin Scouting in Nederland 100 jaar bestond, is een prachtig boek uitgegeven over de diversiteit van de Scoutinggebouwen in Nederland.

In dit boek komen ook gebouwen die in Heerlen gebouwd zijn, voor.
Zoals het Scoutinggebouw van Scouting Kapelaan Berix, het BerixHeem, maar ook het scoutinggebouw van Scouting St. Jan Baptist.
In de laatste is vooral de klimwand opmerkelijk, en bij de eerste de vorm, een piramide, van het HK.
Het gebouw van Scouting Voerendaal en het ontwerp van Scouting Pius XII heeft men er ook in opgenomen.

Er zijn houten en stenen gebouwen of een combinatie daarvan.
Maar er zijn ook scoutinggroepen (niet in onze regio) die draaien in opgestapelde directieketen (containers). Rond, vierkant of ovaal, je komt
vanalles tegen.

Daarnaast wordt er steeds vaker duurzaam gebouwd. Bijvoorbeeld grasvlakten op de daken of gedeeltelijk onder de grond gebouwd.
Maar er wordt natuurlijk ook veel gebruik gemaakt van zonnenenergie.Terug naar de inhoud