Scouting levert zeer belangrijke bijdrage aan buitenspelen - Nieuws uit de regio en uit het land - Regio Scouting Parkstad Limburg

Ga naar de inhoud

Scouting levert zeer belangrijke bijdrage aan buitenspelen

Regio Scouting Parkstad Limburg
Gepubliceerd door in Activiteiten ·
Scouting levert zeer belangrijke bijdrage aan buitenspelen

Ouders noemen digitalisering grootste concurrent van buitenspelen

Scouting levert een grote bijdrage aan het bevorderen van buitenspelen bij kinderen. Uit onderzoek van de DSP-groep blijkt dat 87,1% van de Scoutingouders deze bijdrage erkent. Digitalisering is volgens bijna alle ouders (94%) de belangrijkste oorzaak dat kinderen niet of onvoldoende buitenspelen.

Scouting stimuleert buitenspelen omdat kinderen in de natuur spelenderwijs allerlei vaardigheden ontwikkelen, zoals creativiteit, samenwerken en grenzen verleggen. Kinderen doen bovendien bij Scoutinginspiratie op om ook thuis buiten te spelen. “Scouting is dé plek waar buitenspelen plaatsvindt in deze tijd”, aldus één van de ouders.

Beeldscherm als vriend of vijand
Uit de enquête blijkt dat computers, tablets, mobieltjes en televisie volgens ouders de belangrijkste concurrenten zijn van buitenspelen. Scouting maakt juist van deze ontwikkelingen gebruik. Yvonne Snelders van Scouting Nederland: “Scouting integreert de technologische ontwikkelingen en daarmee debelevingswereld van kinderen in het Scoutingprogramma. Bijvoorbeeld door speurtochten met GPS of buitenactiviteiten via de mobiele telefoon. Met conventionele en nieuwe technieken dagen we meiden en jongens uit zoveel mogelijk avonturen buiten te beleven, waardoor zij zich persoonlijk ontwikkelen.”

Vrijwel alle ouders (98,3%) vinden het belangrijk dat hun kinderen buitenspelen. Een derde van de ouders noemt de afwezigheid van voldoende echt uitdagende buitenruimte ook als belangrijke reden waarom hun kinderen liever binnen blijven. Een ouder merkt op: “Alleen voor de allerkleinsten zijn er speeltuinen, maar voor de kinderen in de bovenbouw is er niets.”

Scoutinglandgoed bevordert buitenspelen
Samen buiten activiteiten ondernemen in een uitdagende buitenruimte is juist zo belangrijk voor Scouting, omdat de natuur kinderen uitdaagt om met risico’s om te gaan en daar oplossingen voor te vinden. Op 13 junigaat met de opening van Scoutinglandgoed Zeewolde een grote wens in vervulling. Een unieke, 70 hectare omvattende plek in het Horsterwold, waar meiden en jongens, scouts en niet-scouts worden uitgedaagd inde natuur en zich zo persoonlijk ontwikkelen. Scouting Nederland is er dan ook erg trots op dat Hare Majesteit Koningin Máxima, beschermvrouwe van Scouting Nederland, die dag het landgoed officieel zal openen.

“Scouting Nederland zal zich blijven inzetten dat kinderen meer buitenspelen. Natuurbeleving en buiten zijn stimuleert kinderen in hun persoonlijkheidsontwikkeling en dat is een grote waarde”, aldus Yvonne Snelders van Scouting Nederland.


Het volledige rapport van de DSP-groep is hier (https://www.scouting.nl/downloads/over-scouting/media/3434-onderzoeksrapport-dsp-de-waarde-van-buitenspelen/file) te downloaden.Terug naar de inhoud